比思論壇

標題: 點對臺幣最化算 [打印本頁]

作者: LINUS    時間: 2010-10-10 20:50
標題: 點對臺幣最化算
而家大部份香港街鋪都係得3.x....我想問下去臺灣機場對有幾多???最好既對換率係邊到對???
作者: 星座小公主    時間: 2010-10-10 22:41

在HK兌NT不如直接入行生銀行兌 我見你幾個提議唔係好WORK喎
HANG SENG BANK 今左的 RATE 3.759...
咁為何不去百年???

又叫人去臺灣機場唱.
臺灣的機場的RATE係比其他銀行差架喎...

又說星期一至四個RATE高一點, 其實你一CHCEK百年個RATE就知係咪事實.
作者: 合桃    時間: 2010-10-11 01:15

如果果個你所講"去過臺灣話係機場內有專兌NTD 的COUNTER 個RATE 4.1"的師兄今日係換到 1:4.1,先算啦.....不如話HK百連個RATE 有 1 : 4.1先算啦
我本人就唔信佢(百連)高得過係臺灣個邊D 銀行囉
有C HING 提供在臺灣的資料.....香港百連的C HING係要用在HK的計算RATE同人比較
臺灣銀行內兌NTD個RATE係最高 (好同意) 而NTD現鈔參考價通常有 4.XXX
百連個C HING之前是否報錯臺灣那邊銀行電匯個T/T價我唔該你勒.
你自己可唔可CLICK下我提供的LINK架?
路過抽水唔緊要, 但事實還事實, 唔該.

你要由HKD > NTD, 當然是用
1. 香港銀行臺幣現鈔賣出價同
2. 臺灣的銀行港紙現鈔買入價 比較啦

你覺得該是用什麼RATE比較?
唉....

作者: 合桃    時間: 2010-10-11 01:51
唔介意經過西門町, 咪去麥當勞旁邊那間雪龍眼鏡樓下的雪龍銀樓換錢,,,個rate幾好呀.....
作者: 星座小公主    時間: 2010-10-11 01:58
有c hing 唔職分別個買入價同個賣出價
將兩個價倒轉來分析
報錯曬的匯率數
作者: LINUS    時間: 2010-10-11 04:41
我想問 百年 唱錢係咪抵d, 點解咁多人唱錢都找佢..
佢有冇網址架
作者: LINUS    時間: 2010-10-11 06:22

其實去旅行進重要係方便,
如果去日本, 我會出發之前二日,
由港元戶口轉錢去外幣戶口,
注意係比 TT rate 唔係現鈔 rate,
底好多同冇手續費,
咁出發之前一日就去櫃臺攞現鈔! 你的是什麼銀行咁好?
因為有些銀行的"外幣"戶口是不可以提取外幣現鈔的
如果真係要提取, 就是補番TT RATE 同現鈔的差價.
作者: kamkamkam    時間: 2010-10-11 06:39
另外,外幣(股票)價格可升亦可趺,
睇升就換定,
睇趺就碌卡 (Visa 出既 TT rate 加 1.9% 視乎銀行)!

歡迎光臨 比思論壇 (http://vip.bisi666.cc/) Powered by Discuz! X2.5