|簡體中文

比思論壇

按這成為會員
搜索

查看: 1854|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

一個男仔自由行去韓國會唔會好傻?? @.@

關閉 [複製鏈接]

管理員

開心
  • 簽到天數: 610 天

推廣值
    貢獻值

文章勇士 實習版主 附件高人 推廣 文明人 附件達人 回文勇士

樓主
    前幾個月開始學韓文,一直想知韓國究竟係個咩地方,所以有日心血來潮決定要去首爾自由行!
    但係... 完全冇朋友SO我.... 所以唯有自己一個人去...
    但又聽講一個人去又唔方便又悶,韓文阿SIR仲串我一個人去兩日就可以悶死我...

其實我都幾擔心一個人去會幾悶下... 因為我講野冇時停好怕悶,朋友都估唔到我會自己去...

請問各位試過一個人勇闖韓國GE朋友們,一個人係咪真係好悶GA?

另外有冇人有興趣相約一齊/帶埋我去首爾呢"? ^^

管理員

該用戶從未簽到

推廣值
    貢獻值

文明人 回文勇士 文章勇士 實習版主 附件高人 推廣 女生勳章

沙發

我都係一個人去呀!!!不過係跟團"""
    都係巖巖報名咋麻!!!!!!!!!!! 甘你自己去﹐係咪已經安排到團友同你同房呀?

教授

該用戶從未簽到

推廣值
    貢獻值

文章勇士 中學生 高中生 大學生 教授 熱心會員 女生勳章

板凳

請問樓主學韓文的目的係咪為左去韓國玩呀?學左幾多個月呀?有成效嗎?難吾難學?其實我都有興趣但驚學極都吾識比亞 sir 鬧.  亞 sir 係香港人還是韓國人? 唔係為去韓國玩先學GA, 學多種語言將來可能有用呢" WHO KNOWS?" 況且識多種比較冷門GE語言好似好威咁" HAHA
    我學左5個月咁上下LA, 因為一個禮拜一堂, 所以教得都算慢, 我想佢教快一倍添呀"! 暫時睇韓劇仲係10句有9句都唔明, 有韓文字幕咪估到D LOR"

韓文D發音有D難, 加埋佢D「卜一O」撈埋一堆GE字超難認都真係幾係野.... 不過過左頭兩3堂發音就前路一片光明"!(前提係你要俾心機練好D發音)
    仲有韓國文法同日文文法係近乎一模一樣, 所以學過日文學韓文/學完韓文學日文係EASY汁! (EASY汁呢D個人觀點係聽返黎...)
    阿SIR係韓國人黎GA, 教得都幾好, 不過你最好識流利英語/PUTONGHUA, 因為D老師都唔曉廣東話" 如果唔係到時變左同時上緊兩種語言堂GALA"

最後唔好怕唔識俾阿SIR鬧, 因為佢會多謝你唔識可以拖多幾堂.... 我個阿SIR就係嫌我學得太快, 所以每堂都會用成個鐘係度吹下D韓國文化拖時間...
    請大家多給發帖者支持,有您們回應支持,才有動力去發貼!

教授

該用戶從未簽到

推廣值
    貢獻值

文章勇士 中學生 高中生 大學生 教授 熱心會員 女生勳章

地板
    請善用帖子右下角舉報鍵,來檢舉有害網站/垃圾/宣傳帖,每個舉報會有金錢增加。
    其實一個人去旅行都無問題呀,我今年3月先一個男仔去完首爾,其實我覺得一個人去先可以睇到人地地方d風土人情,因為你唔識路,要硬著頭皮去問人,我果次一落機(晨早6點幾)就唔識去自己book左果間民宿,街上又少人wor,我問了一個趕住返工的呀叔,佢見我張booking confirmation有電話就幫我打埋過去問佢地位置係邊,之前仲帶埋我去tim,我知佢趕時間同佢say sorry,佢話:never mind and hope you have a nice trip.....韓國人實在太好人la....呢d風土人情,你跟團去係唔會有ga.....
    仲有呀,我覺得韓國d野都好好味又平wor,同港式韓國菜差天共地.....佢地d民宿有哂獨立廁所,單人房都只不過係hk$250蚊一晚.......我而家都好想再去一次,我上次真的很享受那個旅程.....我支持你呀!
    不要把自己的東西藏起來,論壇需要你的分享才能成長!!
    重要聲明:本論壇是以即時上載留言的方式運作,比思論壇對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本論壇受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們比思論壇有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。

手機版| 廣告聯繫

GMT+8, 2024-5-15 00:49 , Processed in 0.027001 second(s), 25 queries , Gzip On.